Основна школа „ Краљ Петар I“ већ деведесет година посвећеношћу најбољих педагога и методичара успевала је да током многих генерација изнедри значајне људе. И данас у клупама ове школе седе будући програмери, доктори, инжењери, спортисти нижући успехе на многим такмичењима и узимајући учешћа у многим пројектима.

Налази се у општини Палилула у Нишу, у Србији и броји 891 ученика распоређених у 32 одељења.

Школа је почела са радом давне 1933. године мењајући имена, али не и изглед. Од назива „ Краљ Петар II“, Огледна основна школа „Краљ Петар II“, „Основна школа број 4“ , „Седма осмолетка“, „Зора социјализма“, „Моша Пијаде“ до данашњег назива који добија 2002. године. Школа је од свог постанка реновирана само једном, и то 2001. године када је реконстрисана струја и мокри чвор унутар школе. Спољашност школе је одолевала рубу времена све ове године.  Сва доступна средства током дугогодишњег рада улагана су у куповину модерне наставне опреме и стварање пријатног и инспиративног амбијента за запослене и ученике како би наставни процес ишао у корак са временом.

Уз сву добру вољу и посвећеност руководства школе и запослених у очувању школске имовине и инвестирању у нова наставна средства, нажалост, није било довољно материјаних средстава како би једна од најстаријих школа у граду добила онакво рухо какво и заслужује једна модерна школа у 21. веку.

Подршка Града Ниша и Министарства енергетике и рударства била је неопходна како би школа очувала дуго стицани реноме.

У наредном периоду школа ће радити по измењеном моделу наставе са којим су родитељи и ученици упознати на родитељским састанцима.

Овим путем захваљујемо се на разумевању и сарадњи свим ученицима и њиховим родитељима.

Колектив ОШ ,,Краљ Петар I“ Ниш