Бојана Поповић (рођена Петровић, 20. новембар 1979. у Нишу) је црногорска рукометашица српског порекла.
По многим оценама једна је од најбољих светских рукометашица свих времена. Освојила је 6 титула у Лиги шампиона, што је чини једном од најтрофејнијих играча свих времена. Такође има 12 освојених националних првенстава у СР Југославији, Данској и Црној Гори. Каријеру је започела у родном Нишу, где је наступала за матични РК ДИН Ниш (данас РК Наиса Ниш). Завршила је Основну школу „Моша Пијаде“ и гимназију „Бора Станковић“ у Нишу. У сезони 1998–99. одлази у Будућност из Подгорице, где остаје све до 2002. године. Од 2002. па све до 2010. године наступа у Данској, за два клуба РК Слагелс и РК Виборг. У лето 2010. године вратила се у Будућност, са којом је у својој последњој клупској сезони 13. маја 2012. године освојила титулу Лиге шампиона, прву у историји клуба.
Наступала је за репрезентацију Југославије, са којом има освојено 3. место на Светском првенству у Италији, 2001. године.
После распада државне заједнице Србија и Црна Гора, Поповићева је 2007. године одлучила да репрезентативну каријеру настави у дресу репрезентације Црне Горе, са којом је 2012. године освојила сребрну медаљу на Олимпијским играма у Лондону.
Њена рођена сестра, Марија Петровић, такође је завршила нашу школу у периоду од 1984. до 1992. године. Била је вуковац, заједно са сестром је почела да тренира рукомет, уз подршку наставника Дарка, професора физичког, који их је усмерио и подстакао у том правцу.

Бојана Поповић