Владан Динић Диња рођен је у Задру (СФРЈ) 25. маја 1949. године. У то време његов отац је служио као официр ЈНА у Задру. Убрзо по Владановом рођењу, породица се преселила у Ниш, одакле су родом и где су претходно и живели. Ту похађа Основну школу „Краљ Петар I”, код учитеља Јањић Милутина. Данас, понекад сретне другове из детињства у Београду и сети се прве љубави и сусрета на стази у парку испред школе.
Након студија права у Нишу, новинарску каријеру започео је 1968. као извештач са шаховских турнира у југоисточној Србији за дневни лист „Политика”.
Владан Динић је 6. маја 1995. године покренуо сопствени лист-недељник „Сведок“, који се првенствено бавио криминалом и криминалним обрачунима у српском, југословенском и балканском подземљу, и извештавањем о везама криминала и политике. Још увек је власник и уредник листа „Сведок“ за који с поносом истиче да је један од ретких медија у земљи са потпуно транспарентним власништвом, за разлику од већине других.
Поред писаног новинарства, Динић је неколико година водио политичке емисије на локалним медијима у Србији. Током касних 90-их година водио је емисију „Сведочење“ на ТВ Belle Amie, која је тада била једна од тек неколико опозиционих телевизија у Србији. Његови гости били су скоро сви политичари који су обележили дешавања у Србији у протеклих 20 година – Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница, Вук Драшковић, Војислав Шешељ, Томислав Николић, Ивица Дачић. Динић је објавио две књиге: „Живот у матираној земљи” (која је изашла у Шпанији) и „Фишер, краљ шаха”, која је објављена у Србији 2008. године.

Владан Динић Диња