Оливер Њего рођен је 19.9.1959. године у Нишу. Његова учитељица у првом разреду била је Викторија Калаџијевска, у другом Мића Поповић, у трећем Славка Николић, а у четвртом Оливера Ђорђевић. Током петог разреда са родитељима се сели у Скопље. И поред кратког времена проведеног у петом разреду, он се одлично сећа своје наставнице француског језика, Славке Крстић.
Члан скопске опере постаје 1980. године. Оливер Њего, баритон, дипломирао је 1990. год. певање на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Радмиле Бакочевић. Баритонски репертоар усавршавао је код првака Београдске опере – Николе Митића. Њего је на Музичкој академији и магистрирао.
Данас је професор са звањем доцента на Крагујевачком Факултету Музичких уметности и доцент на Слобомир Универзитету у Бјељини.
Био је солиста хора РТС и са њим обишао многе земље. Године 1991. ступио је у Београдску оперу, где носи баритонски фах. Он је наступао у Росинијевом Севиљском берберину, у Бизеовој Кармен, у Лучија од Ламермура, Доницетија и у Вердијевом Дон Карлосу и Атили.
Уметник је широког интересовања. Одлично се сналази и у другим музичким жанровима, посебно у народној и староградској песми, руској романси и грчком мелосу. Освојио је три значајне награде на фестивалу Београдско пролеће, победио је у више наврата на фестивалима Војске Југославије и на другим значајним културним манифестацијама. Посебну атракцију представљају његови рецитали свих музичких жанрова, од оперске арије до руске романсе.
Оливер Њего је до сада гостовао у Кини, Кипру, Румунији, Мађарској, Француској, Италији, Великој Британији, Славонији, Македонији и Кореји.

Оливер Њего