Бојања Шумоња рођена је 10. јуна 1953. у Нишу. У Основну школу „Моша Пијаде“ уписана је 1961. године код учитељице Миле Урошевић. У петом разреду основне школе одељењски старешина била јој је Оливера Филиповић, наставница српског језика. Током осмогодишњег школовања бавила се балетом у студију који је водила примабалерина Стефанија Априлова.

Гимназију и факултет завршила је у Београду. Дипломирала је на Филозофском факултету Универзитета у Београду одсек Археологија.

Као телевизијски новинар (ТВ Београд) ради од 1978. године. Водила је и сарађивала на припреми дечјих серија и контакт програма редакција дечјег и школског програма ТВ Београд  „Магнет“, „Сточићу, постави се!“, „У здравом телу, здрав дух“, „Поред терена“. Као новинар Београдског ТВ програма уређивала и водила дечје и спортске блокове од 1984. до 1993. године. Од 1993. године ради као новинар уредник у Спортској редакцији РТС ТВ Београд. Као спортски новинар уређивала је и водила емисије „Краљица спортова“, „Олимпијски кругови“ и емисије посвећене врхунском спорту.

Активна спортисткиња (карате) од 1972. до 1987. године. Била је репрезентативка Југославије од 1975. до 1984. године. За најбољу спортисткињу Југославије проглашена је 1978. године. На листи најуспешнијих спортиста Југославије свих времена (до 1984.) по броју освојених медаља заузела је пето место.

На првенствима Југославије (1975-1986.) освојила је седам златних и једну сребрну медаљу у појединачној и четири златне, једну сребрну и три бронзане медаље у екипној конкуренцији.

На европским првенствима (1976-1986.) освојила је једну златну, две сребрне и једну бронзану медаљу у појединачној и три златне, две сребрне и две бронзане медаље у екипној конкуренцији.

На светском првенству у Бремену, 1980. освојила је бронзану медаљу у екипној конкуренцији. На основу остварених спортских резултата 1978. године проглашена је за заслужну спортисткињу Југославије.

Бојана Шумоња