Вести и обавештења

Републичко такмичење у пливању

Републичко школско такмичење у пливању, на којем је наступило око хиљаду младих пливача из  Србије, одржано је у среду 15.11.2017. године у Крагујевцу. Три ученице основне школе „Краљ Петар I“ избориле су учешће на такмичењу. У врло јакој конкуренцији ученице наше школе оствариле су одличan резултат заузевши једно четврто, једно пето и једно једанаесто место.

1.    Петра Микић 6/3 – 4. место, дисциплина прсно
2.    Дуња Милосављевић 8/4 – 5. место, дисциплина краул
3.    Сташа Стојановић 7/4 – 11. место, дисциплина краул

Наставник: Игор Ђорђевић


 
Првенство основних и средњих школа Града Ниша у пливању

Дана 07.11.2017. године на базенима Спортског центра „Чаир“ одржано је Првенство основних и средњих школа Града Ниша у пливању. Освојено је укопно четири медаља и то три златне и једна сребрна медаља. Три ученица наше школе избориле су пласман на Републичко такмичење које ће бити одржано у Крагујевцу. Ове године нашу школу представљало је пет ученица:

1.    Петра Микић 6/3 – 1. место, дисциплина прсно – пласман на Републичко такмичење
2.    Сташа Стојановић 7/4 – 1. место, дисциплина краул – пласман на Републичко такмичење
3.    Дуња Милосављевић 8/4 – 1. место, дисциплина краул – пласман на Републичко такмичење
4.    Сара Стојановић 5/1 – 2. место, дисциплина краул
5.    Милица Јовић 7/2 – учешће, дисциплина прсно


Наставник:  Игор Ђорђевић

 

 


 


 


 
Свечана додела ваучера ученицима генерације за похађање програма „Брзо читање са разумевањем и техникама памћења“

Читање је једна од најбитнијих активности савременог човека. Читањем спознајемо идеје, образујемо се, забављамо се. Убрзани темпо живота захтева да све обављамо на што бржи и ефикаснији начин. Читати и учити брже је могуће.

 

Дана, 30.06.2017.год. у просторијама Про-Менс центра одржана је свечана додела ваучера за похађање програма брзог читања (fast forward).

 

Ваучере су добили ђаци генерације који су показали највише резултате у протеклој школској години. Ђаци су из 20 основних нишких школа са којима је Про-Менс центар склопио протокол о сарадњи у мају месецу.

 

Добитница награде је и ученица генерације нашe школе, Исидора Гавриловић из одељења 8/2.

 


 

 


 
Обавештење за ученике и родитеље 6. разреда

Полагање теста језичких способности (енглески језик) за улазак у двојезично одељење

УТОРАК   06.06. 2017 У 1100 - ПИСМЕНИ

СРЕДА     07.06. 2017 У 1100 - УСМЕНИ


 
Исидора Гавриловић - најбољи математичар у Округу
Окружно такмичење ученика основних школа из математике одржано је 25.03.2017. у ОШ „Учитељ Таса“ у Нишу. Ученица одељења VIII2 Исидора Гавриловић је освојила максималних 100 поена и прву награду. Она је једина из oсмог разреда у Округу урадила тачно свих 5 задатака, што је резултат њеног рада и рада њене наставнице математике Марине Стојић. Захваљујући томе пласирала се на Државно такмичење, које ће бити одржано од 28. до 30.04.2017. године у ОШ „20. Октобар “ - Нови Београд.

 

Архива

Home Вести Пројекти Унеско клуб
УНЕСКО клуб
УНЕСКО клуб пројекат

У складу са смерницама рада Унеско-а, ускладили смо и предлог рада Унеско клубова Србије за школску годину 2015/16. УНЕСКО је у свом програму обележавања значајних датума и личности, уврстио и обележавање 150 година од рођења нашег великог научника, географа Јована Цвијића и 100 година обележавања почетка нове ере емитовања радио таласа и успостављања телекомуникација, захваљујући нашем великану Михајлу Пупину.

Исто тако 2015. је година проглашена за Годину светлости на Генералној конференцији Унеско-а.

Унеско је навео следеће податке о Јовану Цвијићу и Михајлу Пупину:

Јован Цвијић 1865-1927. (2015)

Познати географ на националном, регионалном и интернационалном нивоу. Одликован је златном медаљом Друштва географа у Паризу, Краљевског географског друштва у Лондону и Географског друштва у Њујорку. Примио је и бројна признања од Географско – економског друштва на Сорбони у Паризу као и од Универзитета Карл у Прагу. Добио је и бројна признања у земљи, а на Студентском тргу у Београду, подигнут му је и споменик.

Михајло Пупин 1854-1935. (2015)

Михајло Пупин је предложен у знаку обележавања 100 год. од почетка нове ере емитовања радио таласа и успостављања телекомуникација чији је он проналазач.Овом обележавању придружују се и САД. Научник Михајло Пупин Идворски је добитник великог броја највећих светских признања, диплома, медаља и почасних докторских титула са универзитета широм света. Једно од највећих одличја је Михајло Пупин добио у виду Едисонове медаље, године 1920. Добитник је и Пулицерове награде за своје аутобиографско дело” Од емигранта до научника” 1923. год.

Научно откриће Михајла Пупина у области радио таласа су основа преноса мултиталаса на даљину преко електронских одашиљача. Био је утемељивач бежичне комуникације. Обележавање годишњице значајног проналаска Михајла Пупина, уско је повезано са прокламовањем од стране Унеска да 2015. год. буде и Година светлости. Светлост је такође електромагнетни талас. На тај начин заокружује се откриће у домену оптике, фотографије и преноса електромагнетних знакова који чине основу савремене телекомуникације, почевши од преноса радио таласа, које је открио Михајло Пупин, па до конекције преко интернета и мобилних телефона.

19. нов. 2014.год. донета је резолуција на Генералној конференцији УНЕСКО-а да се 2015. год. прогласи за Годину светлости.

Главне теме су: Наука о светлости, светлост у природи, технологија светлости и светлост и култура.

1815. год. Фреснел објављује своје прво дело, уводећи теорију да је светлост као талас.

1865. Маxwелл је описао електро магнетни динамизам светлости.

1915. Ајнштајн је радио на теорији о општем релативитету и показао како је светлост у центру саме структуре простора и времена.

Овим предлогом програма рада за шк. 2015/16. год. покушали смо да дамо кратак увод у саму материју садржаја рада. Реализација исте зависиће од идеја координатора за Унеско и саме школе као и ученика који ће учествовати у тој активности.

 

 


Контакт информације

Основна школа Краљ Петар I

Адреса: Војводе Путника
18000 Ниш, Србија

Телефон/факс:
+381 18 290.004, 290.005
Е-пошта: kraljpetarnis@open.telekom.rs
Израда
POSITIVE IT & Media
Произведено у Србији

Valid XHTML and CSS.